Щоденний багатогодинний перегляд телевізора шкодить організму і призводить до передчасної смерті.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Глазго після того, як порівняли показники здоров'я людей у віці від 40 до 69 років та їх години перегляду телевізійних передач, повідомляє Daily Mail.

Зокрема, багатогодинне сидіння біля блакитного екрана сприяє формуванню шкідливих звичок, серед яких куріння, алкоголізм, погане харчування, а також збільшують ймовірність розвитку серцевих захворювань.

Аналіз даних 329 000 чоловік показав, що найбільшому ризику піддаються люди, що живуть в неблагополучних районах. Найчастіше вони дивилися телевізор вдень або вночі.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Найбільш хороші показники спостерігалися у людей, які дивилися телебачення менше 2,5 годин. Вчені також вивчили кількість учасників, які спали менше семи годин або більше дев'яти годин на день.

Результати з бази даних Biobank свідчать про те, що відсутність або надмірність сну також призводять до погіршення показників здоров'я і зменшення тривалості життя.

Медики також врахували інші фактори: ожиріння, фізична активність, куріння, вживання алкоголю і дієта.

Автори дослідження вважають, що поєднання перегляду телебачення і тривалість сну можна назвати новими "факторами ризику, що провокують проблеми з серцем".

Раніше дослідники виявили, що вплив синього світла знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

В рамках наукової роботи медики піддали учасників експерименту впливу синього світла протягом 30 хвилин. Доза випромінювання склала — 450 нанометрів, порівнянна денного сонячного світла. На наступний день людей "опромінювали" звичайним білим світлом.

Вчені встановили, що вплив синього світла на все тіло значно зменшило систолічний артеріальний тиск учасників майже на 8 мм рт.ст.

Нагадаємо вісім способів прожити на 10 років довше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики виявили закономірність між віддаленою роботою та розвитком безсоння.

Також "Знай.uа" писав, що тривалість життя у меншій мірі залежить від генетики, і більшою — від способу життя.