Вагітні жінки, які живуть у містах c забрудненим повітрям, частіше народжують дітей з розладом аутичного спектру (РАС).

Такі результати канадського дослідження, проведеного Університетом Симона Фрейзера в Британській Колумбії, яке проаналізувало дані 132 000 дітей у віці від року до п'яти років, повідомляє JAMA Pediatrics.

Медики порівняли кількість дітей, народжених з аутизмом і рівень шкідливих речовин, які циркулювали біля місця проживання вагітних жінок. Зокрема, ученіх цікавили рівні оксиду азоту. Вихлопи автомобілів і вантажівок є основним джерелом цього токсичного речовини, висока концетрація якого помітна в містах та вздовж автомагістралей.

Ризик виникнення розладiв аутистичного спектру у хлопчиків в такому випадку виріс на 9 %. Для невеликої вибірки дівчаток ризик і зовсім був відсутній. Це не дивно, тому що аутизм в чотири рази частіше зустрічається у хлопчиків.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду
Показати ще

Розлади аутичного спектру характеризуються низькою комунікабельністю і невмінням соціалізуватися. Вчені вважають, що аутизм пов'язаний з екологічними та генетичними факторами.

Вчені проаналізували всі пологи у Ванкувері в перід з 2004 по 2009 рік. З цих дітей лише у 1307 (один відсоток) проявилися ознаки аутизму. Більш того, дослідження було проведено в районі з відносно низьким рівнем забруднення повітря. Наукова робота стала першим найбільшим демографічним дослідженням в області пренатального впливу забруднення повітря і подальшого розвитку аутизму.

Дослідники також розглянули рівні двох інших забруднюючих речовин: PM2.5s -
ультрадисперсні частинки, що складаються з пилу та сажі; NO2 (двоокис азоту). Аналіз не виявив причинно-наслідкового зв'язку між ними та розладом аутистичного спектру.

Медики вважають, що зростаючі рівні забруднення повітря можуть пролити світло на збільшення випадків аутизму у всьому світі.

Нагадаємо, американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Як повідомляв портал "Знай.uа", будь-який повторюваний плейлист рано чи пізно починає дратувати, але, на думку деяких музичних психологів, різдвяні мелодії можуть ще й нашкодити.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутичного спектру.