Міжнародне дослідження, яке провела команда вчених з Університету Манчестера, виявило низку генів, які призводять до хронічного захворювання нирок.

Отримані дані дозволять виявити хвороби, коли вони тільки формуються. Якщо їх залишити непоміченими, це може призвести до втрати нирок, повідомляє Medical Xpress.

Відкриття 35 генів нирки дозволить створити нові діагностичні інструменти і методи лікування захворювань, які зачіпають приблизно одну десятих людей.

"Отримані результати стали можливими завдяки використанню найсучаснішої технології, відомої як "секвенування РНК" застосованої до однієї з найбільших колекцій нирок людини", — заявляє професор Мацей Томашевски (Maciej Tomaszewski).

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Деякі з виявлених генів нирок можуть стати привабливими об'єктами для майбутньої діагностики та лікування пацієнтів з хронічним захворюванням нирок. Однак з генів-муцин-1 особливо цікавий.

Він виробляє липкий білок, званий муцином, який покриває сечові трубки всередині нирки. Мутації цього гена вже виявлені в окремих родинах із спадковою нирковою недостатністю.

"Передчасне виявлення захворювання з подальшим лікуванням або застосування профілактичних засобів, або відмова від ліків, які можуть пошкодити нирки, допомагають поліпшити їх стан", — заявляє професор Фаді Чарчар (Fadi Charchar).

І це дуже важливо, тому що багато захворювань проходять безсимптомно і даю про себе знати вже у важкій формі.

Результати цього дослідження надзвичайно важливі, оскільки дозволяють дослідникам поліпшити розуміння, діагностику і запобігти захворювання нирок.

Нагадаємо, японські медики запропонували лікувати захворювання нирок за допомогою крихітних самоорганізованих форм.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока в лабораторних умовах.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені розробили протез руки з бездротовим нейростимулятором, який дозволить знову "відчувати" людей з ампутованими кінцівками.