Мікробіологи тестують новий метод лікування малярії безпосередньо в печінки.

Команда вчених з Університету Екс-Марсель детально вивчила будову сотні тисяч комарів, щоб створити ефективний засіб проти паразитів плазмодії, повідомляє журнал Science.

Кожен видобутий зразок небезпечних мікроорганізмів помістили в пробірку, а потім піддали різним хімічним сполукам. У загальній складності медики провели близько 500 000 експериментів.

Через шість років досліджень вчені визначили 631 молекулу, які стимулюють організм виробляти антитіла для боротьби з паразитами плазмодії, що провокують малярію.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Тепер дослідники мають намір протестувати ефективність сполук у боротьбі з тропічної інфекцією.

Малярія передається через укус самки комара, паразити плазмодії потрапляє в кровотік, а потім осідають в печінці і починає розмножуватися. Виникає жар, головний і м'язовий біль, потім холодний піт і тремор. Якщо не лікувати небезпечний стан, то це призведе до анемії, поневоленому диханню і навіть до смерті.

Слід зазначити, що в минулому місяці Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що глобальні спроби здолати малярію закінчилися фіаско: за 2017 рік було зареєстровано 219 мільйонів випадків інфікування небезпечним захворюванням. Це на два мільйони більше, ніж у минулому році.

Перша дитяча протималярійна вакцина під назвою RTS буде поширена в країнах Африки у 2019 році. Однак нові ліки знизять ризик захворювання инфекцією тільки на 40 % після чотирьох дозувань.

Незважаючи на мільярди витрачених доларів, медична спільнота поки що так і не знайшла реального ефективного засобу лікування малярії.

Нагадаємо, білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Як повідомляв портал "Знай.uа" глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Також "Знай.uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.