Дослідники з Університету штату Іллінойс запропонували нову методику лікування вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

За словами вчених, цілеспрямована атака на ген вірусу порушує його роботу і робить уразливим для імунної системи організму і ліків, повідомляє Daily Mail.

В рамках дослідженнях медики спробували знайти спосіб, як зробити ВІЛ, що ховається всередині клітин, видимим для імунної системи.

Вірусологи на чолі з професором Цзи Лян (Jie Liang) виявили, що виключення гена Tat відключає "маскування" ВІЛ. Метод також дозволяє антиретровірусним препаратам атакувати сплячий вірус, витісняючи його назовні, так званим методом "шокувати і знищити".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Використовуючи комп'ютерну модель, дослідники вивчили роботу гена Tat в різних умовах і станах.

"Ми націлилися на ланцюг генів Tat, щоб активувати з допомогою ліків або деяких сполук. Ми вважаємо, що зможемо змусити приховані інфіковані клітини почати виробляти більше вірусу, щоб їх виявила імунна система і знищила", — заявляє автор дослідження Лян.

Результати дослідження показують, що існують нові способи боротьби з латентними клітинами, які можуть призвести до знищення ВІЛ.

Реплікація вірусів контролюється геном Tat, який захоплює клітини і викликає відторгнення копій ВІЛ.

Імунна система природним чином бореться з цим процесом, але тільки тоді, коли Tat "включений", і вірус активно розмножується. Коли ген "вимкнений", ВІЛ перебуває в клітці в стані спокою.

Ген Tat може бути активним або неактивним у будь-який час, а также вміє переходити від одного гена до іншого.

Проте важливо підкреслити, що це лише можлива модель лікування, яка навіть не пройшла лабораторні випробування. Тому доведеться почекати, поки медики не приступлять до випробування методу.

Нагадаємо про чотири венеричних захворювань, які не можна ігнорувати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", молоді люди, які постійно користуються Tinder та іншими схожими програмами, можуть спровокувати зростання поширення ВІЛ.

Також "Знай.uа" писав, команда мікробіологів з Університету Джона Хопкінса розробила тест, який визначає наявність хламідіозу за 30 хвилин.