Час, який ми витрачаємо на відпочинок, сон і фізичну активність, частково визначається нашими генами.

До такого висновку прийшли дослідники з Оксфордського університету після того, як вивчили тижневу діяльність 200 учасників Британського Биобанка, повідомляє журнал Nature Communications.

Протягом двох днів добровольці носили спеціальний гаджет, який фіксував їх активність кожні 20 секунд. За допомогою алгоритму машинного навчання генетики реєстрували активний або малорухливий спосіб життя.

Потім вчені об'єднали отримані дані з генетичною інформацією 91,105 людей з Биобанка Великобританії. Аналіз виявив 14 нових ділянок ДНК, сім з яких належать до сфери діяльності.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Результати наукової роботи дозволяють по-новому поглянути на природу сну, фізичної активності та їх наслідків для здоров'я.

Генетичний аналіз також показав взаємозв'язок цих ділянок із нейродегенеративними захворюваннями, психічним здоров'ям і структурою мозку, що свідчить про важливої ролі центральної нервової системи з точки зору фізичної активності та сну.

"Розуміння ролі генів допоможе нам розібратися в причинах і наслідках відсутності фізичної активності", — заявив доктор Ейден Доерті (Aiden Doherty), який керував науковою роботою.

Дослідження проводилося багатопрофільної групою вчених з різних сфер, включаючи програмування, генетику, статистику і епідеміологію.

За словами медиків, відкриття дозволяє приткрыть таємницю, як гени і навколишнє середовище взаємодіють в нашому повсякденному житті, змушуючи нас рухатися так, як ми це робимо, і, можливо, піддаючи нас підвищеного ризику захворювань. Наприклад, результати начной роботи допоможуть визначити, чи є бездіяльність причиною або наслідком ожиріння.

Нагадаємо, всього одна тренування посилює роботу нейронів, які прискорюють метаболізм і обмін глюкози в організмі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.