Професор Пітер Коен (Pieter A. Cohen) з Гарвардської медичної школи підставив під сумнів розрекламовану корисність пробіотиків.

Справа в тому, що багато виробників люблять стверджувати: корисні бактерії в їх складі допомагають підтримувати репродуктивне і психологічне здоров'я, а також допомагають запобігти проблем з серцево-судинною системою і дихальними функціями, повідомляє Medical News Today.

Однак доктор Коен пише, що "незважаючи на опубліковані свідчення, не існує великих і довгострокових клінічних досліджень, які доводять, що пробіотики приносять клінічну користь людям, які і так здорові".

Незважаючи на це, фармакологічні компанії продовжують твердити, що їх продукція "підтримує імунну систему" або "зміцнює здоров'я травної системи".

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

За минулі роки вийшло десятки звітів, які перераховували потенційні небезпеки від прийому пробіотиків. Ризики включають в себе фунгемію і бактеріємію — наявність грибів або бактерій в крові, відповідно.

Особи з ослабленою імунною системою піддаються найбільшому ризику, в тому числі молоді і літні люди. Адже ці микрорганизмы еволюціонували.

Оскільки багато пробіотичних дослідженнь не повідомляють про побічні явища в достатній мірі, точні масштаби цієї проблеми невідомі.

Крім ризику інфекцій, спричинених споживанням пробіотиків, існує потенційна загроза низької якості продуктів.

Автор завершує свою статтю закликом до більш суворого контролю. Він також настійно рекомендує ввести додаткове тестування на безпеку, приділяючи особливу увагу "потенційно стерпним генами стійкості до антибіотиків". За його словами, ми не знаємо, як споживання бактерій з цілим рядом нових генів може вплинути на стійкість до антибіотиків зараз або в майбутньому.

Нагадаємо, топ-15 продуктів, що містять пребіотики.

Нагадаємо, нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.