Вчені виявили вісім генів рудого волосся, які допоможуть розгадати таємницю, як руді успадковують вогняні пасма.

Дослідження, розпочате командою Единбурзького університету, вважається одним з найбільших проведених на сьогоднішній день, повідомляє журнал Nature Communications.

Крім рудоволосих, генетиків також цікавила природа кольору шевелюр блондинок і брюнеток.

Раніше вчені вважали, що рудий колір волосся пов'язаний з роботою гена MC1R, проте нове дослідження доповнило перелік приймає участь генів.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Справа в тому, що майже у кожного рудоволосої людини є дві копії "рудого" варіанту MC1R. Вчені підозрювали, що повинні існувати й інші, але досі ця ідея звучала лише в теорії.

Едінбурзькі генетики проанализували ДНК майже 350 000 чоловік, що брали участь в дослідженні Британського біобанку. Дослідження було зосереджено на осібах європейського походження, оскільки у них спостерігається помітне розмаїття в колірній гамі.

Вчені порівняли дані рудоволосих, шатенів і брюнетів і ідентифікували вісім раніше невідомих генетичних відмінностей.

Команда дослідників також вивчила функції генів і виявила, що деякі з них контролюють роботу MC1R, зокрема включають або вимикають його.

Крім рудоволосих генів, дослідники виявили відмінності майже у 200 генах, пов'язаних з блондинками і брюнетками.

Вчені кажуть, що існує градієнт кольору від чорного, через темно-коричневий до світло-коричневого і блондинистого, обумовлений збільшенням кількості генетичних відмінностей в цих 200 генах.

Дослідники були здивовані, виявивши, що багато з цих генетичних відмінностей були пов'язані з текстурою волосся, а не з пігментацією. Деякі з них, як виявилося, беруть участь у визначенні того, як будуть виглядати волосся (пряме чи кучеряве).

"Ми дуже раді, що наша робота продемонструвала більшу частину генетичних відмінностей, що сприяють відмінностей в кольорі волосся між людьми", — резюмує професор Альберт Тенеса (Albert Tenesa).

Нагадаємо п'ять дивовижних фактів про здоров'я рудих.

Як повідомляв портал "Знай.uа", генетики запропонували свій метод лікування випадіння волосся.

Також "Знай.uа" писал, що класична гра "Тетріс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.