Вчені розробили тату, які попереджають про сонячні опіки.

Зокрема, доктор Карсон Брюнс (Carson Brun) та його лабораторія в Університеті Колорадо створили чорнило для татуювань, чутливі до УФ-випромінювання, які видно тільки тоді, коли шкіра піддається надмірного впливу сонячних променів. Сонячні промені, в свою чергу, можуть привести до розвитку раку шкіри, повідомляє Daily Mail.

Винахідники також працюють над створенням додаткових різновидів чорнил, які можуть бути інструментом діагностики та допомагати лікарям визначити хворобу або зміни в складі крові.

Оскільки татуювання стало більш поширеним і соціально прийнятним, кількість випадкових інфекцій, підхоплених в тату-салонах, помітно скоротилося. Та й самі лікарі змінили своє ставлення до них.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Розумні" чорнила з'являються тільки тоді, коли піддаються впливу дуже великої кількості небезпечного випромінювання, а також враховують зміни температури шкіри.

Біоінженери уклали нанотехнологічні датчики в мікроскопічні намистини, щоб вони могли знаходитися під захистом шкіри протягом багатьох років, поза досяжності для рідин організму та імунної реакції, яка може зруйнувати чорнило.

"Сонячні веснянки", як їх називає творець доктор Брюнс, з'являються, коли на них падає сонце, але зникають, як тільки сонцезахисний крем наноситься повторно, а шкіра захищена від випромінювання.

Пройдуть роки, перш ніж чорнила будуть схвалені Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів, а потім надійдуть у тату-магазини (або, можливо, в кабінети лікарів).

Тим не менш доктор Брюнс "забив" собі пару "сонячних веснянок" на руці, щоб перевірити, як вони працюють".

Нагадаємо, вчені розробили електронну капсулу, за допомогою якої можна контролювати прийом лікарських препаратів по бездротовому зв'язку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", крихітний протез, який вставляє в суглоб великого пальця, полегшить біль при артриті рук.

Також "Знай.uа" писав, біомедичні інженери з Університету Еморі розробили додаток для неінвазивного виявлення анемії.