Антидепресанти, ПТСР та тривога збільшують ймовірність виникнення порушення поведінки під час швидкої фази сну.

Дослідження університету Макгілла в Монреалі показало, що чоловіки з більшою ймовірністю страждають від цього розладу, повідомляє Medical Xpress.

Фаза швидкого сну (ФШС)характеризується підвищеною активністю мозку і супроводжується швидким рухом очних яблук. Проте для людей з розладом поведінки під час ФШС, ці сигнали порушуються.

В такому стані сну людина може почати спонтанно кричати, плескати руками, битися, аж до заподіяння шкоди собі чи спящему партнеру.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Хоча багато що ще невідомо про цей розлад сну, захворювання може бути викликане ліками або натякати на розвиток хвороби Паркінсона, деменції з тільцями Леві або множинної системної атрофії", — заявив автор дослідження Рональд Постума (Ronald Postuma).

У експерименті взяли участь 30 097 осіб у віці 63 років. Вчені провели скринінг учасників на наявність різних захворювань і опитали їх про стиль життя, поведінку, соціальні, економічні і психологічні фактори.

Потім дослідники виявили 958 осіб (3,2 %) з можливим розладом поведінки при ФШС, після виключення учасників з хворобою Паркінсона, недоумством, хворобою Альцгеймера або апное уві сні.

Дослідники виявили, що люди з розладом сну у два з половиною рази частіше повідомляли про прийом антидепресантів для лікування депресії.

У людей із цим захворюванням в два з половиною рази вище ймовірність посттравматичного стресового розладу. Вони в два рази частіше страждали від психічних захворювань.

Інші результати показали, що чоловіки в два рази частіше, ніж жінки, страждають від можливих розладів поведінки під час швидкої фази сну.

Також люди з можливим розладом сну було на 25 % вище, ніж люди без розладу. Вони частіше пили і курили.

"Ми сподіваємося, що отримані результати допоможуть встановити, як розлад поведінки при ФШС пов'язано з передбачуваним розвитком нейродегенеративних захворювань", — підсумовує професор Постума.

Нагадаємо, нехватка сна провокує бажання харчуватися джанк-фудом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", наскільки небезпечний поганий сон для немовлят

Також "Знай.uа" писав, що агресивна поведінка дітей може бути пов'язано з короткими списами певних мозкових хвиль.