Непомірне споживання підсолоджених фруктових напоїв і газованої води приводить до розвитку хронічного захворювання нирок.

Дослідники з Школи громадської охорони здоров'я імені Джонса Хопкінса проаналізували дані 3003 афроамериканських чоловіків і жінок з нормальною функцією нирок, які були зараховані в програму дослідження "Серця Джексона", повідомляє Medical Xpress.

Для проведення дослідження вчені оцінили рівень споживання напоїв за допомогою опитувальника на початку дослідження у 2000-2004 роках, а потім стежили за показниками здоров'я учасників до 2009-13 років.

Iз 3003 добровольців у 185 (6 %) виникли проблеми в роботі нирок. Медики врахували різні фактори і резюмували, що газована вода і підсолоджені фруктові напої підвищують ризик виникнення хронічної хвороби нирок на 61 %.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За словами вчених, учасники дослідження віддавали перевагу різним напоям. На жаль, вчені не зібрали інформацію про конкретні бренди або типи бутильованої води в рамках дослідження.

Раніше інше дослідження показало, що підсолоджені газовані напої формують залежність у підлітків.

Тінейджери, яких позбавили газованої води на три дні, скаржилися на головний біль, тягу та інші симптоми синдрому

Всі 25 учасників дослідження повідомили, що, як правило, випивали принаймні три газованих напою щодня перш, ніж взяти участь в експерименті.

Молоді люди поскаржилися на специфічні симптоми після припинення вживання солодких напоїв: зростання головних болів, зниження мотивації, почуття невдоволення, неможливість сконцентруватися, тяга до солодких напоїв і так далі.

Нагадаємо, гени винні в кожному десятому випадку хронічної хвороби нирок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", японські медики запропонували лікувати захворювання нирок з допомогою крихітних самоорганізованих форм.

Також "Знай.uа" писав, американські вчені розробили протез руки з бездротовим нейростимулятором, який дозволить знову "відчувати" людям з ампутованими кінцівками.