Штучний інтелект навчився визначати онкологію шийки матки ефективніше медичних фахівців.

Дослідники з Національного інституту раку і Global Good розробили комп'ютерний алгоритм, який дозволяє виявити передракові зміни шийки матки в 1,3 рази краще, ніж стандартні тести, повідомляє Daily Mail.

Слід зазначити, що нинішні методи діагностики включають тест з оцтової кислотою: шийку матки покривають розчином оцту 3-5 % , відбувається короткочасний спазм судин шийки матки, який дозволяє виявити наявність патології. Дослідження 2003 року показало, що "оцтовий тест" ефективним у 80 % випадків.

Команда розробників стверджує, що їх модель штучного інтелекту швидше, дешевше і точніше, ніж поточні методи діагностики і може застосовуватися в країнах, які мають обмежений доступ до передових методів скринінгу.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Для розробки алгоритму група використовувала дані 9400 жінок з Коста-Ріки у віці від 18 до 94 років.

У період з 1993 по 2000 рік під час обстежень на рак шийки матки було зроблено більше 60 000 знімків. Всі жінки знаходилися під спостереженням протягом 18 років.

Команда оцифрувала фотографії, а потім навчила алгоритм розпізнавання, які зміни шийки матки потребують лікування, а які — ні.

Група використовувала статистичну модель AUC для кількісної оцінки своїх результатів. Значення AUC 0,5 означає, що це приблизно те ж саме, що і вгадування, а значення AUC 1,0 означає ідеальну точність.

Інструмент ідентифікації передракових захворювань досяг показника в 0,91 —приблизно в 1,3 рази краще, ніж експертний аналіз, проведений людьми, що становить 0,69.

У майбутньому дослідники сподіваються адаптувати програму під мобільні телефони, щоб будь-яка жінка могла сфотографувати стан органів і швидко отримати результати.

Нагадаємо, експериментальна терапія ефективно сповільнила поширення потрійного негативного раку молочної залози в експериментах на мишах.

Як повідомляв портал "Знай.uа" онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що клас препаратів, які використовуються для лікування деяких видів пухлин молочної залози, виявився ефективним проти раку легенів.