Вчені виявили дивовижний взаємозв'язок між шизофренією та вірусом Епштейном-Барром — різновидом герпесу.

Медичні фахівці з госпіталю Джона Хопкінса встановили, що вірус, що провокує мононуклеоз або залізисту лихоманку, може відігравати певну роль у розвитку психіатричних розладів, повідомляє журнал Schizophrenia Bulletin.

Зокрема, біологи виявили антитіла до вірусу Епштейна-Барра в організмі людей, що страждають від шизофренії.

Команда вчених вивчила зразки антитіл 743 учасників, з яких 432 мали шизофренію, інші учасники входили до контрольної групи. Близько 55 % добровольців були чоловіками.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Мікробіологи порівняли рівні антитіл до вірусу Епштейна-Барра в учасників із шизофренією з рівнями антитіл у контрольній групі.

Як виявилося, концетрація антитіл у людей з шизофренією була в 1,7-2,3 рази вище, ніж у контрольній групі.

Що цікаво, у добровольців з групи шизофренії не спостерігалося високого рівня антитіл до інших типів інфекцій: вітрянка (або вітряна віспа) або простий герпес 1-го типу, який передається головним чином через поцілунки.

Проте дослідники виявили, що у людей з високим генетичним ризиком шизофренії і високим вмістом антитіл вірусу Епштейна-Барра підвищується ймовірність розвитку шизофренії у вісім разів.

Крім того, серед учасників з шизофренією близько 10 % мали високий рівень антитіл до цього типу вірусу герпесу, так і більш високий генетичний ризик шизофренії.

Слід зазначити, що дослідження не було спрямоване на встановлення причинно-наслідкових зв'язків, але вчені вважають, що профілактика інфекцій вірусу Епштейна-Барра може виявитися корисною у контексті ризику шизофренії.

Нагадаємо, медикаментозні засоби від високого кров'яного тиску покращує симптоми у людей з шизофренією, біполярним розладом або неаффективными психозами.

Як повідомляв портал "Знай.uа" колір ваших очей може відбитися на настрої в зимовий час.

Також "Знай.uа" писав, що електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.