Швейцарські медики розробили інноваційний метод лікування прееклампсії — небезпечного ускладнення вагітності.

У рамках дослідження природи захворювання вчені з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха виявили ліки, що допомагають стабілізувати показники здоров'я майбутніх мам, повідомляє Medical Xpress.

Кожна двадцята жінка в світі страждає від прееклампсії під час вагітності, яка пов'язана з підвищенням кров'яного тиску і порушує ниркові функції.

Прееклампсія вважається однією з найбільш поширених причин смерті під час вагітності — як для матері, так і для майбутньої дитини. В даний момент не існує ліків від цього захворювання. Єдиний спосіб профілактики прееклампсії — це ранні пологи.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Працюючи над ліками швейцарські медики зосередили свою увагу на гетеродимерах. Ці білки реагують не тільки на гормональні імпульси, але і на механічні стимули, що викликають ланцюгову реакцію сигналів усередині клітин кровоносних судин, які можуть кардинально змінити зовнішній вигляд і поведінку клітин. Таким чином прееклампсія призводить до набухання судинних клітин, і судини втрачають еластичність.

Для перевірки теорії дослідники вивели генетично модифікованих мишей, у яких були два рецептора, що відповідають за сприйняття механічного стимулу у клітинах кровоносних судин. Через 18-20 днів вагітності у гризунів з'явилися ті ж симптоми, що і у жінок з прееклампсією: підвищений кров'яний тиск і протеїн в сечі.

Проте хороша новина в тому, що вчені змогли уповільнити розвиток прееклампсії, зменшивши кількість рецепторних гетеродимерів. Тварин лікували амлодипіном — антигіпертензивним препаратом, який блокує кальцієвий канал, а, отже, і ланцюгову реакцію. Таким чином клітини судин залишалися еластичними.

Медики також перевірили свою методику лікування на зразках плацентарної тканини у жінок, які страждають прееклампсією.

Вчені призначали чотирьом жінкам амлодипін, і ще чотирьом — ніфедипін. Останній хімічно пов'язаний з амлодипіном і також є інгібітором кальцієвих каналів.

Хоча обидва методу лікування знизили кров'яний тиск, амлодипін значно поліпшив вагітность. Порівняно з групою, що одержувала лікування ніфедипіном, жінки з першої групи могли народжувати в середньому через чотири дні.

Дослідники вважають, що великі клінічні випробування дозволять встановити, чи може амлодипін у комбінації з аспірином відстрочити початок прееклампсії у вагітних з високим ризиком.

Нагадаємо, фитнес-одяг для вагітних жінок, допоможе знизити біль від фізичних вправ.

Як повідомляв портал "Знай.uа", жінки, які приймать парацетамол під час вагітності, можуть послабити інтелектуальний розвиток майбутньої дитини.

Також "Знай.uа" писав, чому малюк штовхається в животі.