Трансплантація кишкових мікробів виявилася ефективним засобом проти алергії на коров'яче молоко.

Міжнародна команда дослідників з Університету Чикаго, Аргонської національної лабораторії і Неапольського університету опублікувала результати успішної наукової роботи у журналі Nature Medicine.

Вчені також визначили конкретні види бактерій, які захищають організм від алергічних реакцій на продукти харчування.

У рамках дослідження біологи "пересадили" кишкові мікроби від кожного з восьми донорів немовлят — чотирьох здорових і чотирьох з алергією на коров'яче молоко — до групи мишей за допомогою зразків калу.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Слід зазначити, що гризуни росли в стерильній, вільної від мікробів середовищі, тому в їх організмі не було власних бактерій. Мишей годували тієї ж поживною сумішшю, що й немовлят, щоб допомогти бактеріям правильно адаптуватися.

Тварини, які отримали бактерії від алергічних немовлят, вперше зіткнулися з небезпечною для життя алергічною реакцією.

Миші, яким транспортували бактерії від здорових немовлят, навпаки, не демонстрували алергічної реакції на молоко.

Дослідники також вивчили склад мікробів у кишечнику мишей і проаналізували відмінності в експресії генів між здоровою і алергічної групами.

Таким чином вчені визнач конкретний вид — Anaerostipes caccae, які, як видається, захищають кишечник від алергічних реакцій.

A. caccae вперше виявили 3 2014 році в дослідженні, яке займалося пошуком ліків від алергії на горіхи. Ці бактерії виробляють бутират — коротколанцюгову жирну кислоту, яка є найважливішою живильною речовиною для формування здорового мікробного співтовариства кишечнику.

Як вважають дослідники, бактерії або їх метаболіти можуть бути використані у складі препаратів для запобігання або звернення назад інших поширених харчових алергій.

Нагадаємо, за даними американських вчених, в період з 1997 по 2011 рік кількість дітей, які страждають від харчової алергії, зросла на 50 % у всьому світі і продовжує зростати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.

Також "Знай.uа" писав, чи існує алергія на цукор.