Продукти з високим вмістом клітковини допомагають запобігти розвитку хвороб серця, онкологічних захворювань та діабету.

Згідно з дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров'я, люди, які вживають багато харчових волокон, схильні набагато меншому ризику розвитку вищевказаних захворювань, пише Daily Mail.

Зокрема, команда вчених виявила, що загальна смертність і захворюваність знизилася на 27 %. Крім того, харчові волокна захищають від інсульту та онкології молочної залози.

На підставі цього, як вважають експерти, денна норма харчових волокон повинна становити близько 30 грамм.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Харчові волокна або клітковина — це неперетравлювана частина рослинної їжі, яка міститься в овочах, фруктах, зернових і бобових. Найбільш багаті джерела: цільнозернові злаки і крупи, а також ягоди, груші, апельсини, брокколі і кукурудза.

Клітковина прискорює проходження їжі через товсту кишку, виступаючи в якості профілактики запорів і раку товстої кишки. Волокно вівса також допомагає знизити рівень холестерину, знижуючи ризик серцевих захворювань та інсульту.

Крім того, волокно зберігає свою структуру в кишечнику і тому вгамовує почуття голоду на тривалий час.

Одна з теорій полягає в тому, що пропіонат може грати певну роль в боротьбі з голодом, тимчасово перервати його. В майбутньому для підтримки здорової ваги вчені пропонують використовувати додаткову версію ефіру інулін-пропіонат.

Волокно також виступає в якості джерела їжі для корисних бактерій, що мешкають у нашому кишечнику. Вони споживають клітковину і виробляють побічні продукти, звані метаболітами, які благотворно впливають на серце і мозок.

Нагадаємо, дієтологи назвали денну норму харчових волокон для дітей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені виявили перші докази того, що бактерії з кишечнику мешкають в людському мозку.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.