Собаки покращують якість життя людей, які страждають від діабету першого типу.

Експерименти, які проведені Брістольським університетом, показали, що спеціально дресировані тварини сповіщали своїх власників про 83 % гіпоглікемічних епізодів в 4000 випадках, повідомляє Medical Xpress.

Гіпоглікемічний епізод виникає, коли рівень цукру у крові падає до небезпечної міри, що може призвести до втрати свідомості або навіть смерті.

Результати дослідження підтверджують, що собаки здатні допомогти пацієнтам регулювати рівень цукру в крові і запобігти гіпоглікемічним епізодам.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Дослідники з Брістоля випробували надійність 27 навчених собак, які попереджають про глікемію. Власники тварин надавали інформацію про кров протягом 6-12 тижнів і докладно описували кожний раз, коли собаки реагували на зміни рівня цукру в крові.

Слід зазначити, що медики вже неодноразово навчали собак реагувати на запах людських хвороб. Медики сподіваються таким чином полегшити життя пацієнтів, які страждають від небезпечних захворювань.

Попереджені тривожною поведінкою улюбленого вихованця пацієнт може вжити відповідні дії для запобігання гіпоглікемічного епізоду: зазвичай вводять інсулін або вживають продукти для збереження правильного рівня глюкози.

"Отримані результати є фантастичною новиною для всіх, хто живе з діабетом першого типу та іншими захворюваннями. Наші собаки в першу чергу обслуговують пацієнтів, які шукають більш ефективні і незалежні способи лікування свого захворювання, — резюмує доктор Клер Гест (Claire Guest ), генеральний директор і співзасновник компанії Medical Detection Dogs, яка займається дресируванням тварин у медичних цілях.

Нагадаємо, міжнародна команда вчених з Великобританії та Гамбії виявили перші докази, що собаки можуть понюхати малярію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені переконані, що собаки розуміють значення слів, а не тільки інтонацію.

Також "Знай.uа" писав, що поїлки для собак рясніють загрозливими для життя бактеріями.