Вживання солодких газованих вод під час занять спортом у жарку погоду провокує захворювання нирок.

До такого висновку прийшла дослідницька група з Університету Буффало після того, як вивчила вплив газованих напоїв на показники здоров'я добровольців в лабораторних умовах, що імітують температуру 35 °C, повідомляє American Journal of Physiology-Regulatory.

Волонтери пройшли годинний цикл вправ, що складається з 30-хвилинного тренування на біговій доріжки, за якою послідували три п'ятихвилинні вправи: на підйом, спритність рук і розмахування кувалдою.

Після 45 хвилин занять волонтери відпочивали протягом 15 хвилин і випивали півлітра фруктозного безалкогольного напою або води.

Популярні новини зараз
З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Після перерви учасники знову повторили цикл ще три рази. Перед тим як покинути лабораторію, волонтери перед вживанням будь-яких інших рідин отримували більше призначеного їм напою для пиття.

Обсяг становив або 1 літр, або 115 % від маси тіла, втраченої в результаті потовиділення, якщо ця кількість була більше.

Дослідники виміряли температуру сердечника, серцевий ритм, артеріальний тиск, масу тіла і маркери пошкоджень нирок учасників до, безпосередньо після і через 24 години після кожного випробування.

Всі добровольці брали участь у випробуваннях безалкогольних напоїв, так і у випробуваннях води протягом, принаймні семи днів.

Дослідна група виявила більш високий рівень креатиніну в крові і більш низькі показники фільтрації гломерулярної фільтрації при пошкодженні нирок після випробування безалкогольних напоїв. Ці тимчасові зміни були відсутні, коли учасники пили воду.

Крім того, рівень вазопресину, антидіуретичного гормону, що підвищує артеріальний тиск, був вище, і під час і після випробування безалкогольних напоїв.

Таким чином пити газовану воду під час тренувань у спеку може завдати шкоди вашому здоров'ю.

Подальша робота дослідників буде спрямована на виявлення довгострокових наслідків вживання безалкогольних напоїв під час фізичних вправ в жарку погоду.

Нагадаємо, надмірне вживання енергетичних напоїв призводить до проблем із серцем.

Як повідомляв портал "Знай.uа", газовані напої входять до їх складу штучні підсолоджувачі можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що якщо ви не уявляєте своє життя без цукру, то у нас для вас погані новини.