Пристрій "Атлас" дозволить знову насолоджуватися прогулянкою людям, страждаючим від артрозу.

Експериментальний імплантат, який хірургічно прикріплюється до коліна, працює як амортизатор і знімає тиск з хворих колін, повідомляє Daily Mail.

Пристрій вже використовується п'ятьма лікарнями Національної служби охорони здоров'я: Харогейтською лікарнею, Університетською лікарнею Эйнтри, Головною лікарнею Ротерхема, Уорінгтонською лікарнею і Королівської лікарні Глазго. Лікування коштує близько 17 000 доларів.

Одним з перших пацієнтів, які скористався імплантом, став 64-річний Пітер Белл (Peter Bell), котрий недавно завершив марафон в горах Колорадо, всього через вісім місяців після операції.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Лікарі сподіваються, що амортизатор Атлас допоможе багатьом молодим пацієнтам уникнути повної заміни суглобів.

У здоровому коліні навантаження поглинається хрящем, але у пацієнтів з остеоартрозом, хрящ, який вирівнює суглоб ноги, поступово зношується, з-за чого кістка треться об кістку, виникають біль і проблеми з рухливістю.

Імплантат Atlas являє собою металеву пластину, яка прикріплюється хірургічними гвинтами до стегнової кістки, трохи вище коліна. Інша частина кріпиться до гомілки.

Між двома пластинами знаходиться "пружина", виготовлена з міцної стисливої смоли.

Операція проводиться під загальною анестезією, та імплантат вставляється через розріз длиною 7 сантиметров на зовнішній стороні коліна. Пацієнти зазвичай виписуються на наступний день і виконують зміцнюючі вправи вдома.

Дослідження в галузі клінічної медицини, проведене в 2017 році з участю 26 добровольців з крошащимися колінами, показало, що пристрій Atlas помітно знизило почуття болю і підвищило мобільність.

Нагадаємо, крихітний протез, який вставляється в суглоб великого пальця, полегшить біль при артриті кер.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ладан можна застосовувати в якості засобу лікування запалення суглобів.

Також "Знай.uа" писав, що жирна риба зменшує ймовірність розвитку симптомів астми у дітей.