Дослідники з Університетського коледжу Лондона відкрили нові факти про те, як формувався колір кожи.

Їх наукова робота, опублікована в журналі Nature Communications, показала, що варіації світлої шкіри серед євразійських людей розвивались незалежно від різних генетичних фонів.

Вчені проаналізували пігментацію свышее 6000 латиноамериканців змішаного походження, які середовищ родичів були індіанці, європейці і африканці.

Слід зазначити, що корінні американці генетично тісно пов'язані з вихідцями зі Східної Азії — перших "американців", які мігрували близько 20 000 років тому зі Східного Сибіру до Північної Америки. В результаті чого у індіанців схожий генетичний набір з азіатами.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

У рамках дослідження вчені виявили п'ять нових взаємопов'язаних генів, що впливають на колір шкіри, очей і волосся. Мова йде про гені MFSD12 — унікальну для жителів Східної Азії і корінних американців, який впливає на вироблення та зберігання меланіну в шкірі. Чим темніше шкіра, тим більше меланіну. Він допомагає запобігти пошкодження нашої ДНК ультрафіолетовим світлом і тим самим захистити її від раку.

Цікаво, що цей ген також з'явився в дослідженні кольору шкіри у африканців, але його варіанти повністю відрізнялися.

На додаток до зміни тону шкіри вчені також відзначили значні відмінності в кольорі очей серед латиноамериканців.

"Як і колір шкіри, ранні дослідження в області кольору очей були орієнтовані на Європу і в основному були зосереджені на відмінності між блакитними і карими очима. Але ми показали, що колір очей - це широкий континуум, і, вивчивши більш тонкі варіації від коричневого до чорного, ми виявили два нових гена, пов'язаних з ним", — говорить доктор Ануд Сохайл з Кембриджського університету.

Результати дослідження допомагають пояснити відмінності в кольорі шкіри, волосся і очей латиноамериканців, пролити світло на еволюцію людини і отримати уявлення про генетичні чинники ризику таких захворювань, як рак шкіри.

Нагадаємо, уролітин А, що міститься в гранаті, зменшує запальні процеси кишечника.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мікроскопічні пластикові частинки можуть зустрічатися в наших фекаліях.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.