Вчені Північно-Західного університету розробили смарт-пластир, який вимірює показники здоров'я через піт.

Пристрій представляє із себе міні-лабораторію, яка перевіряє рівень pH поту, лактату і цукру в крові та відправляє результати на смартфон по бездротовому зв'язку, повідомляє Daily Mail.

Новий датчик розміром з монету кріпиться до шкіри і може проводити діагностику за лічені хвилини.

Слід зазначити, що сам піт не демонструє показники здоров'я, але його регулярно використовуть в тестах на кістозний фіброз, спадкове захворювання легенів, яке може становити загрозу для життя, якщо не проводити ретельне лікування.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Фіброз кісти викликається генетичними мутаціями, які, в свою чергу, викликають порушення в роботі клітин, що виробляють рідини організму, включаючи як слиз, так і піт.

При правильному функціонуванні вони здатні відсівати певну кількість хлориду з рідин. Якщо в слизу залишиться занадто багато хлору, то вона може засмітитися і засмітити легені.

Оскільки піт утворюється тими ж клітинами, це дозволяє легко зрозуміти, як добре або погано себе почуває людина з муковісцидозом, а також ті, хто страждає іншими захворюваннями, і навіть як добре працює тіло спортсмена.

Супертонкі шари пластиру містять еквівалент пробірок, які прослизає піт. Кожен з них має у своєму складі різні агенти, які реагують з рівнями хлоридів, лактатов, глюкози або pH.

Залежно від того, як реагують намистини поту з кожним з них, генерується різний електричний сигнал, і цей сигнал передається по бездротового зв'язку на смартфон обладнаний або інший пристрій.

Подальші зусилля вчених будуть направлені на оптимізацію роботи пристрою і перевірку його використання на великих клінічних випробуваннях.

Нагадаємо, регулярне виділення поту вважається абсолютно нормальним механізмом нашого організму, проте надмірна робота потових залоз може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям.

Як у випадку з 60-річним чоловіком з Вісконсіна, який щомісяця протягом трьох років страждав від рясного потовиділення.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізичні вправи перед хірургічною операцією захищають м'язи і нерви від пошкоджень, викликаних відновленням кровотоку.

Також "Знай.uа" писав, що медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.