Вчені створили чіп, який скорочує кількість нападів епілепсії на 93 %.

Пристрій без назви безперервно виділяє білок GDNF в області мозку, відомої як гіпокамп, котрий пов'язаний з цим неврологічним захворюванням, повідомляє Daily Mail.

У рамках дослідження нейрологи імплантували чіп в мозок щурів-епілептиків. Як виявилося, гризуни пережили на 75 % менше нападів всього через два тижні.

Слід зазначити, що тварини продовжували йти на поправку навіть після того, як чіп видалили. Медики припускають, що пристрій змінив клітини мозку гризунів, захищаючи їх від епілепсії.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Щоб перевірити ефективність чіпів, вчені вживили пристрою в гіпокамп 37 щурів. У гризунів навмисно активували епілепсію за допомогою пілокарпіну, який використовується для лікування сухості в роті і знімає тиск в очах.

Результати показали, що чіп скоротив кількість моторних нападів на 75 % протягом двох тижнів і на 93 % через три місяці.

Потім дослідники зняли з щурів чіпи приблизно на один тиждень — шість місяців після того, як вони були імплантовані в тварин.

Угризунів помітно знизилися показники тривожності (один з симптомів епілепсії). Тривогу вчені вимірювали за часом, проведеним щурами на відкритому майданчику лабіринту.

У цілому, дослідники стверджують, що їх чіп регулярно забезпечує гіпокамп речовиною GDNF "стійким, цілеспрямованим і ефективним чином".

Нейрологи сподіваються, що прилад буде протестований у подальших дослідженнях на тварин і, в кінцевому рахунку, на людях, які страждають від епілепсії.

Нагадаємо, найбільше дослідження, проведене під керівництвом міжнародної команди вчених, виявило одинадцять нових генів, пов'язаних з епілепсію.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, що голландські вчені розробили новий високотехнологічний браслет, який виявляє 85 % важких нападів епілепсії у нічний час.