Несприятлива екологічна обстановка провокує розлади настрою.

До такого висновку прийшли американські дослідники, які роками вивчили вплив забруднення повітря на психологічне здоров'я китайців, де найчастіше відбувається зміг, повідомляє Daily Mail.

Вчені і раніше довели, що низька якість повітря впливає на загальне фізичне здоров'я, когнітивні здібності, продуктивність і IQ.

У нинішньому дослідженні провідний автор Сіці Чжен (Siqi Zheng) з Массачусетського технологічного інституту заявляє, що забруднення атмосфери може вплинути на життєві рішення людей.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

За словами Чжена, в дні, коли концетрація смогу набагато вище, люди частіше поводяться імпульсивно і ризиковано, про що згодом можуть пошкодувати, можливо, в результаті короткочасної депресії і тривоги.

В рамках наукової роботи дослідники використовували дані з соціальних мереж для відстеження того, як зміна рівня забруднення навколишнього середовища щоденно впливає на щастя людей у 144 китайських містах.

Також вчені використовували інформацію про рівні ультрадисперсних частинок — концентрації PM 2,5, отриману в результаті щоденних вимірювань якості повітря, що проводяться Міністерством охорони навколишнього середовища Китаю.

Для вимірювання рівня повсякденного щастя в кожному місті команда використовувала алгоритм машинного навчання, щоб той проаналізував 210 мільйонів повідомлень з найбільшої в Китаї платформи мікроблогів Sina Weibo. Пости охоплювали період з березня по листопад 2014 року.

Потім учені розрахували медіанне значення цього міста і дня, так званий індекс вираженого щастя, що варіюється від 0 до 100.

Нарешті, дослідники об'єднали цей індекс за щоденними даними про концентрації PM 2.5 і погоді.

Вчені виявили суттєву негативну кореляцію між рівнем забруднення і рівнем щастя. Більше того, жінки були більш чутливі, ніж чоловіки.

Чжен сподівається продовжити дослідження, щоб з'ясувати, як політики Китаю будуть реагувати на зростаючий попит населення на чисте повітря.

Нагадаємо, експерти Лондонської школи гігієни і тропічної медицини вважають, що Всесвітня організація охорони здоров'я помиляється щодо статистики смертності, пов'язаної з кліматичними змінами.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.