Антибіотики зазвичай використовуються для лікування бактеріальних інфекцій, які, як правило, самі по собі не проходять.

І хоча дослідження показують, що антибіотики виписуються часто пацієнтам, які насправді в них не потребують, лікарі також згодні, що при правильному застосуванні ці препарати відіграють важливу роль у сучасній медицині, повідомляє Health.

Як і у всіх ліків, у антибіотиків є побічні ефекти. Більшість з них не становлять загрози для життя, і пацієнти часто можуть звернутися до лікаря за допомогою профілактики або лікування неприємних ускладнень.

Але деякі побічні ефекти можуть становити загрозу для життя. Ось деякі з них, про яких вам слід знати:

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Порушення травлення

Одні з найпоширеніших скарг від пацієнтів, що приймали антибіотик — це нудота, блювота і діарея.

Медики рекомендують приймати багато рідини і відмовитися на час від продуктів з високим вмістом волокон.

Якщо пронос не проходить, то, можливо, антибіотик вбиває хороші бактерії в кишечнику, натомість зростає популяція поганих мікроорганізмів. Тому в разі водянистого проносу постарайтеся звернутися до лікаря.

Головні болі

Ще одна поширена скарга від людей, які приймають антибіотики. Зазвичай ці головні болі тривають короткий проміжок часу.

Чутливість до сонця

Деякі антибіотики впливають на реакцію шкіри на ультрафіолетове світло. Збільшується ризик виникнення сонячних опіків, утворення пухирів і подальшого пошкодження клітин шкіри. Деякі з цих препаратів можуть також викликати почервоніння і свербіж.

Ось чому люди, які приймали тетрацикліни та фторхінолони повинні уникати тривалого перебування на сонці, використовувати сонцезахисний крем широкого спектру дії і носити захисний одяг.

Взаємодії препаратів

Прийом антибіотиків може призвести до того, що інші ліки, які ви приймаєте, будуть працювати по-іншому, чи не так добре.

Препарати, які можуть взаємодіяти з антибіотиками: розчинники крові, антациди, антигістамінні, протизапальні (наприклад, болезаспокійливі), сечогінні, протигрибкові, стероїди, препарати від діабету, м'язові релаксаторы, препарати від мігрені і деякі антидепресанти.

Метронідазол, тинідазол і сульфаметоксазол/триметоприм ніколи не слід змішувати з алкоголем, оскільки така комбінація може викликати головний біль, прискорене серцебиття, нудоту і блювоту.

Грибкові інфекції

Оскільки антибіотики змінюють бактеріальний склад нашого організму, то ми стаємо вразливими до грибкових інфекцій.

Інфекції проявляються у роті, на шкірі, під нігтями і це лише деякі загальні проблеми.

Анафілаксія

Одні з найстрашніших і найбільш небезпечних побічних ефектів антибіотиків пов'язані з алергічними реакціями.

У пацієнтів можуть виникнути висип або кропив'янка, набряки в губах або задишка. Може навіть розвинутися повноцінна анафілактична реакція, при якій їх горло зімкнеться. Тоді у терміновому порядку необхідна доза адреналіну, щоб врятувати життя.

Фарбування зубів

Тетрацикліни можуть фарбувати або знебарвити зуби у дітей. Прийом цих препаратів під час вагітності також був пов'язаний з плямами на зубах у майбутнього потомства.

Тендонит

В останні роки лікарі усвідомили, що ці препарати мають тенденцію викликати серйозні побічні ефекти.

Деякі з них включають пошкодження сухожиль, що зв'язують м'язи з кісткою.

Двоїння в очах

Використання фторхінолону призводить до диплопії. Дослідники виявили 171 випадок серед споживачів фторхинолону в період 1986-2009 років, з середнім часом 9,6 днів між початком прийому ліків і появою симптомів.

Депресія і тривога

Фторхінолони поряд з пеніциліном та іншими лікарськими засобами, що можуть спровокувати напади депресії і тривоги.

Справа в тому, що антибіотики змінюють склад мікробіома організму, які можуть вплинути на неврологічні шляхи, обмін речовин і імунітет, а значить психічне здоров'я людини.

Нагадаємо, в ірландських грунтах знайшли невідомий штам бактерій, який ефективний проти чотирьох з шести головних супербактерій, стійких до антибіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики знайшли новий спосіб здолати "стійких" бактерій.

Також "Знай.uа" писав, що команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.