Нову надію подарували безплідним чоловікам вчені з Ньюкаслського університету.

Вперше експерти визначили роль гена RBMXL2, який дуже схожий на можливий ген безпліддя і зустрічається в Y-хромосомі тільки у чоловіків, повідомляє журнал eLife.

Зокрема, вчені виявили, що видалення гена RBMXL2 з одинадцятої хромосоми блокує вироблення сперми.

Професор Девід Елліотт (David Elliott) і його команда провели десятирічне міжнародне дослідження, в якому взяли участь експерти з Америки, Единбургу і континентальної Європи.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У рамках експерименту генетики вивчали мишей, оскільки ці ссавці, як і люди, мають геном RBMXL2. Витяг цього гена з мишей запобігло утворенню сперми.

Дослідження показали, що порушення виникало у той час як клітини ділилися в тестикулах для формування сперми. При ньому, ні одна з клітин не розвивалася в сперматозоїди, які були б здатні рухатися і запліднювати яйця.

Метод під назвою секвенування РНК задіяли для моніторингу експресії мільйонів РНК у мишей-підлітків.

Слід зазначити, що ген RBMXL2 вперше виявили майже 20 років тому, але досі ніхто не знав, що він робить і яку важливу роль відіграє в організмі.

"Ген зустрічається у всіх ссавців без винятку, і ми передбачаємо, що аналогічні проблеми можуть виникати у неплідних чоловіків, але ми повинні перевірити це в майбутніх дослідженнях", — пояснює автор дослідження.

До речі, вчені розробили пристрій і додаток, що за допомогою камери телефону оцінюють якість сперматозоїдів у чоловіків.

Як пояснили розробники, смартфон підключається до спеціального мікроскопу, який швидко вивчає сперму на наявність аномальних статевих клітин.

За словами розробників програми YO з компанії Medical Electronic Systems, інноваційний метод позбавить чоловіків від незручностей, пов'язаних із зверненням до лікаря. Творці YO стверджує, що точність їх тестів становить 97 %.

Нагадаємо, польські вчені з компанії СoolTec розробили пристрій охолодження яєчок, яке допоможе в лікуванні чоловічого безпліддя.

Як повідомляв портал "Знай.uа" високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.

Також "Знай.uа" писав, еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.