Операція на мозку – одна зі найскладніших операцій, адже під час неї пацієнт має бути при тямі. Це необхідно для того, аби хірург міг переконатися, що не зачепив ніякий важливий відділ мозку, який відповідає за здатність говорити, наприклад.

У цей важливий момент пацієнт може відчути паніку, тому лікарі шукають нові способи їх заспокоїти під час операції. Нещодавно вчені зробили відкриття: щоб пацієнт перестав відчувати паніку, потрібно про стимулювати одну із частин мозку, яка відповідає за сміх та ейфорію.

Важливе відкриття було зроблено, коли лікарці намагалися діагностувати епілепсію у однієї із пацієнток. Їй підключили до мозку спеціальні електроди, за допомогою яких учені проводили дослідження. Було встановлено, що коли вони впливали на ділянки мозку, які простягаються від лобу до вилиць, пацієнтка починала посміхатися і говорила про те, що відчуває розслаблення.

Після цього відкриття учені прийняли рішення впливати на ці відділи мозку під час операції, яку проводили цій жінці. Лікарям було важливо, аби вона лишалася при тямі і не панікувала. Після пробудження від анестезії пацієнтка запанікувала, тож коли лікарі про стимулювали цей відділ мозку, який називається Cingulum, жінка одразу заспокоїлась, повеселішала й почала розповідати кумедні історії про свою сім’ю.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Після цього лікарі вирішили використати подібний підхід до інших двох пацієнтів. Ефект був такий самий, як у попередньої пацієнтки, – хворі відчували спокій. Також учені провели тести, згідно з якими було встановлено, що вплив на цю ділянку мозку ніяк не шкодить пам’яті. Проте є варто зазначити, що у пацієнтів інколи виникали проблеми з вимовою слів.

Учені планують провести іще ряд тестів, для того аби можна було визнати цю техніку безпечною. Якщо дослідження пройдуть добре, то її можна буде використовувати під час операцій на мозку.

Нагадаємо, що мурашки по шкірі від музики роблять людину унікальною.

Як повідомляв Знай. ua, учені виявили гормон, який регулює спалювання жиру в організмі.

Також Знай. ua писав, що вчені назвали 4 дивовижні продукти, які з легкістю замінять тваринний білок.