У світі набуває популярності дієта, яку називають як “харчування здорової людини”.

Про це пише Рoliteka з посиланням на The Washington Post.

Джерело повідомляє, що раціон дієти характеризують як "пега" – назва утворена від слів "палео" і "веган".

Нова дієта поєднує в собі принципи двох відомих типів харчування - палеодіети і веганства. Головний принцип дієти – велика кількість рослинної їжі і корисних жирів.

"До 75% раціону по системі "пега" складають кольорові овочі та фрукти. Це корисно для серця і служить джерелом необхідного для організму обсягу клітковини – до 35 грамів в день", – кажуть експерти.

Також в дієті обов’язкової до вживання вважається жирна риба. Крім того, потрібно додавати до основних продуктів лляне масло або насіння, горіхи, авокадо, оливки і оливкову олію.

Усі ці продукти є джерелами омега-3-ненасичених жирних кислот. Даний тип жирів допомагає зберігати здоров’я клітинної мембрани і полегшує взаємозв’язок між нейронами, захищаючи таким чином від нейродегенеративних процесів та здійснює загальний позитивний вплив на нервову систему людини.

Оскільки "пега" поєднує з веганство дієту "палео" (відома також як дієта печерної людини), допускається деяка кількість насичених жирів, джерелами яких можуть бути нежирне м’ясо, звичайне і топлене масло.

Нова дієта забороняє їсти цукор – його слід замінювати ягодами. Крім нього заборонені продукти з неприродними компонентами – штучними барвниками, підсолоджувачами та іншими хімікатами.

Окрім того, дієта не дозволяє вживати пшеницю та інші глютеновмісні крупи і зернові, а також вважає за потрібне відмовлятися від молочних продуктів.

Але утримання від круп і молока експерти в своїх відгуках про нову дієті не схвалили: на їхню думку, здоровим людям немає потреби так обмежувати свій раціон, це корисно тільки при наявності певних хвороб і рекомендацій лікарів.

Нагадаємо, український дієтолог Світлана Фус пояснила, чому популярний метод схуднення часто виявляється неефективним.

Як повідомляв раніше Знай.ua, всі фахівці одностайно рекомендували їсти сніданок з 1917 року.

Також Знай.ua писав про те, що здорове харчування допомагає зберегти не тільки фізичне, але й психічне здоров'я.