Голова Національної служби здоров'я Олег Петренко розповів, що робити, якщо сімейний лікар, педіатр або терапевт порушує права пацієнта, з яким уклав декларацію. Про це пише УП.

Так, Петренко рекомендує знайти іншого лікаря, якщо від вас вимагають гроші за прийом або аналіз крові, тому що ці послуги безкоштовні.

Як відомо, анулювати декларацію можна в будь-який момент. Для цього потрібно просто підписати нову декларацію з новим лікарем. При цьому стара автоматично розривається, це бачить електронна система і НСЗУ, яка платить гроші за ваше обслуговування.

"Складніше так зробити у маленьких містах, де монополія, там особливого вибору немає. Хоча і там з'являються лікарі-ФОПи, які починають користуватися популярністю", - зазначив голова НСЗУ.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Також він додав, що якщо вибору немає, то потрібно відправити скаргу керівнику установи і місцевій владі.

Існує три способи поскаржитися в НСЗУ: офіційним письмовим листом через пошту; зателефонувати в контакт-центр за номером 1677; зворотній зв'язок на сайті.

Через сайт Національної служби здоров'я можна написати заяву і відправити. Це буде підставою для розгляду, пояснив Петренко.

За його словами, у службі є відділ моніторингу, який може рекомендувати призупинити оплату або розірвати договір, якщо є підстави. Однак таких ситуацій ще не виникало.

Зараз перевіряти медустанови можуть тільки за зверненням, але незабаром запрацює і автоматичний моніторинг, який буде робити електронна система. Якщо вона виявить підозрілі речі, НСЗУ побачить, що в медустанові міста N багато скарг. Тоді служба вимагатиме пояснень від керівника закладу.

"Якщо це не допоможе, буде виїзна перевірка, за результатами якої можуть вирішити розірвати договір або навіть передати документи в правоохоронні органи", - уточнив Петренко.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я затвердило новий перелік препаратів програми "Доступні ліки". Новий список діє з 1 лютого.

Як повідомляв портал Знай.uа, 28-річна жінка з Умані отримала опік рогівки лівого ока і втратила зір на 35% через невдалу косметичну процедуру.

Також портал Знай.uа писав, що за словами аналітиків, за ліки в цьому році доведеться віддати від 4 до 20% більше.