Люди проводять уві сні третину життя. Сон потрібен для відпочинку та переробки отриманої вдень інформації. Але саме в цей час будь-яка хвороба загострюється. Грип, застуда, кашель, пронос і навіть інфаркт - чому після заходу сонця при цих станах стає гірше?

Чому так відбувається

Головні винуватці - біоритми. Виявилося, що вони регулюють не тільки сон і неспання, але й інші процеси, зокрема, роботу імунної системи. Наприклад, коли вона задіяна при застуді, активуються лейкоцити - кров'яні клітини, які атакують мікроби і віруси, що проникли до організму.

Одночасно з імунною системою задіюється центр терморегуляції мозку: судини розширюються, щоб пропустити лейкоцити до запаленого органу – в результаті набрякає слизова оболонка носа і починає боліти горло, зазначає ізраїльський портал Вести.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Пік запального процесу настає вночі, коли хворий спить. Активна робота імунної системи може продовжитися і рано вранці, так що якщо з ранку стало ще гірше, виною всьому біоритми.

Симптоматика підсилюється вночі

Після полудня і під вечір самопочуття нерідко поліпшується. У ці години активність імунної системи дещо знижується. Але з настанням темряви вона пробуджується до боротьби проти мікробів і вірусів, і хворий починає відчувати себе гірше.

Однак крім біоритмів є й інший фактор: оскільки в тиші й темряві людина більше зосереджена на своїх відчуттях, вона відчуває симптоми більш гостро. Головний біль і біль у горлі, якими можна було знехтувати днем, стають більш помітними після відправки в постіль, де ніщо не відволікає.

Грає роль і положення тіла. Наприклад, якщо у людини нежить, то коли вона стоїть або сидить, слиз стікає вниз і не накопичується, доводиться лише час від часу прочищати ніс. Коли хворий лежить, слиз накопичуються в носі, забиває його і заважає дихати.

Через забитий ніс людина дихає ротом, залишаючи його відкритим. Слиз носоглотки підсихає в сухій атмосфері кімнати, стає більш в'язкою і ще більше заважає дихати.

Лежаче положення посилює й іншу симптоматику: так, тиск на груди збільшує роздратування трахеї і ускладнює видалення слизу з дихальних шляхів. Це також сприяє розмноженню мікробів і вірусів, що додатково посилює перебіг хвороби.

Іншим нічним явищем є стридор – гавкаючий кашель, який спостерігається найчастіше у малюків від 3 місяців до 3 років. Це пов'язано з тим, що вірусна інфекція викликає скорочення голосових зв'язок. Сухе повітря спальні і тиск на дихальні шляхи в лежачому положенні підсилюють стридор.

Додатковим чинником погіршення самопочуття є зміна характеру кровообігу в органах дихання.

У малюків застуда нерідко викликає отит, запалення середнього вуха. Євстахієві труби, що з'єднують носоглотку з порожниною середнього вуха, у маленьких дітей короткі і вузькі, що полегшує проникнення мікробів із зараженої носоглотки у вушка. Мікроби там розмножуються і провокують запалення. При запаленнях зовнішнього слухового проходу і середнього вуха виникають сильні болі, що супроводжуються неспокоєм, плачем і іноді лихоманкою.

Але чому це відбувається саме вночі? Лежаче положення сприяє накопиченню рідини в запаленому середньому вусі, що посилює тиск на тканини, викликає біль.

Після заходу сонця підвищується також температура, і відповідальні за це біоритми. По не зрозумілій досі причині температура вище ввечері і вночі, ніж вранці або опівдні.

Що робити, якщо вночі самопочуття погіршилося

По-перше, прийміть до відома, що це – відоме явище. При нежиті треба прийняти ліки, що зменшують набряк слизових, і прочистити ніс. Якщо не виходить заснути, можна встати, зайнятися своїми справами і лягти знову при відчутті втоми і деякому поліпшенню самопочуття.

Нагадаємо, любителів порнографії звинуватили в харчових розладах. Як перегляд порно впливає на самооцінку партнерів.

Як повідомляв Знай.ua, вчені довели небезпеку сильної прихильності. З'ясувалося, що надмірна любов до своєї другої половинки може призвести до зупинки серця і навіть вбивства.

Також Знай. ua писав, що вчені довели небезпеку західного раціону харчування. Викликає сепсис та інші ускладнення.