Нестача сну не тільки отрицально впливає на нашу енергію і настрій, але і може привести до збільшення потреби в цукрі.

До такого висновку дійшли сомнологи з Мічиганського державного університету після вивчення звичок сну у 51 чоловіка, пише Daily Mail.

Дослідники стверджують, що нездатність заснути може активувати ділянку мозку, який "включається", коли ми споживаємо солодку їжу.

Наслідки порушення сну

Безсоння також може змусити нас "заїдати стрес" із-за вивільнення гормону кортизолу.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Щоб визначити, як наш сон впливає на тягу до цукру, дослідники проаналізували здорових чоловіків, що стверджують, що вони добре сплять.

Чоловіки одягали електроди на голові перед сном протягом двох ночей поспіль.

Таким чином вчені зуміли виміряти електричну активність чоловічого мозку, щоб визначити, скільки годин вони спали, а також тривалість часу, який вони провели в глибокому або легкому сні.

У наступні два дні учасники вирушили в лабораторію, де спробували від 14 до 18 цукрових розчинів, які вони потім оцінили в порядку переваги.

Результати дослідження показали, що чим менше сну отримували чоловіки, тим більше вони жадали його після.

І зменшення часу фази швидкого сну — коли активність мозку підвищується, а ми бачимо сни — також було пов'язано з бажанням солодощів.

Поради по боротьбі з безсонням

Проведені раніше дослідження показують, що 15-відсоткове збільшення переваги солодкої їжі у жінок може пояснюватися нестачею сну.

Проте, коли вчені порівняли результати свого чоловічого дослідження з цим дослідженням, вони не виявили різниці в солодких пристрасті між статями.

Було показано, що безсоння впливає на діяльність області мозку, відомої як мигдалина, яка обробляє емоції і діє як наш "заохочувальний центр".

Поганий сон також пов'язаний з вивільненням гормону стресу кортизолу, який пов'язаний з прийомом їжі, особливо у жінок.

Дослідники вважають, що майбутні дослідження повинні спробувати встановити зв'язок між сонливістю і тягою до цукру.

Нагадаємо, вчені визначили гени, які призводять до развитию бессоницы, а також збільшують ризик виникнення ішемічної хвороби коронарних артерій.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідник в області сну Пол Келлі пропонує перенести початок робочого дня на 10 ранку.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники з Нідерландського інституту неврології класифікували п'ять типів безсоння.