Недавнє дослідження показало, що сидячий спосіб життя призводить до смерті понад 430 000 чоловік щорічно.

Малорухомі люди можуть вплинути на здатність свого організму метаболізувати жир і регулювати кров'яний тиск і рівень цукру в крові, пише Medical News Today.

Ранні дослідження показали, що праця стоячи дозволяє зменшити вищевказані ризики.

Робота за комп'ютером стоячи

Інші дослідження показали, що стояче положення мотивує людей рухатися частіше і, отже, спалювати більше калорій. Багато людей вважають, що столи, призначені для роботи стоячи, який є в більшості сучасних офісів, допомагають скинути вагу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Однак новий огляд існуючих досліджень ставить під сумнів ці погляди.

Доцент кафедри біоінженерії Піттсбурзького університету в Пенсільванії Ейпріл Чемберс провела попередній огляд 53 досліджень, у ході яких вивчалися переваги різних робочих місць.

Дослідник проаналізувала висновки 53 дослідження, 47 з яких супроводжувалися експериментами.

У цілому в ході досліджень було обстежено від 6 до 231 учасника протягом періоду тривалістю до одного року.

Чемберс вивчила вплив столів за шістьма параметрами: "поведінка (наприклад, сидячи і стоячи), фізіологічний стан, робоча поведінка, психологічний дискомфорт і постава."

Що відбувається з організмом, коли ми довго сидимо

"Дослідження виявило лише мінімальний вплив на будь-який з шести параметрів, найбільш сильним з яких є зміни в поведінці і дискомфорт", — повідомляє співавтор дослідження Ненсі А. Бейкер.

Іншими словами, люди, які користувалися стоячими столами, дійсно витрачали менше часу на сидячі місця і більше часу на стоячі місця, ніж ті, хто використовував звичайні столи.

Що стосується фізіологічних ефектів, рецензенти повідомляють, що стоячі робочі місця не зробили істотного впливу на ожиріння, хоча більшість досліджень, включених в огляд, були зосереджені саме на цих ефектах.

Нагадаємо, чи правда, що працювати стоячи корисніше, ніж сидячи.

Як повідомляв портал "Знай.uа" японські дослідники з Університету Кагошимы в лабораторних умовах продемонстрували заспокійливі властивості лаванди.

Також "Знай.uа" писав, що призначення на посаду менеджера може нашкодити відносинам в сім'ї і призвести до нервового виснаження.