В ідеальному світі ми могли б обходиться без записних книжок або телефону, повністю покладаючись на свою пам'ять, коли потрібно запам'ятати дату, ім'я або щось ще настільки ж важливе. Але у природи свої примхи і мозок людини влаштований таким чином, що не вся інформація може зберігатися в голові. Деколи це навіть добре.

Напевно, немає такої дорослої людини, яка не стикався з цим явищем – раптовою забудькуватістю, провалом у пам'яті, в моменти яких забувається те, що як здавалося, пам'ятаєш все життя.

Також практично у всіх трапляються короткочасні провали в пам'яті — згадати хоча б, як ви щойно поклали в сумку ключі, а через деякий час забули про це і почали їх шукати. Дослідники встановили причини такого феномена.

Група вчених з Єльського університету зайнялися вивченням такого явища, як раптова амнезія і спробували з'ясувати, що саме викликає провали в пам'яті. Результати їх роботи викладені в публікації журналі Neurocritical Care. Передає Хвиля.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Щоб зрозуміти, які фактори запускають таку несподівану амнезію, а також в цілому погіршують пам'ять, автори нового дослідження аналізували дані про стан мозку пацієнтів у віці від 33 до 59 років.

Серед скарг, які ці випробовувані озвучували своїм лікарям, значилася загальна — нездатність згадати недавні події з власного життя. Вивчивши всі обставини, що передували таким провалам у пам'яті у пацієнтів, дослідники зазначили: основних причин, які пояснюють, чому трапляються провали в пам'яті, — три:

"Причинами різких провалів у пам'яті можуть бути зловживання опіоідами, набряк мозочка або дихальна недостатність"

Відкриттям даної роботи стало те, що мозочок, як змогли переконатися вчені, відповідальний не тільки за контроль моторних функцій, але і за процес пізнання, запам'ятовування. Фахівці мають намір продовжити вивчення його функцій.

Нагадаємо, гіпокамп відповідає за зв'язок подій і довготривалу пам'ять. При цьому він не дуже стійкий до впливу етилового спирту. Коли ви п'єте, гіпокамп екстрено намагається "перезберегти" дані з короткочасної пам'яті в довготривалу. Але не справляється з навантаженням і забиває на цю задачу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вагітність призводять до змін в корі головного мозку у матері.

Також "Знай.uа" писав, головний біль змусив жінку забути 40 років свого життя.