Вчені розробили самий крихітний імплант для лікування глаукоми.

Пристрій i-Stent вартістю 1186 доларів являє порожню металеву трубу, яка в десять разів менше рисового зерна, пише Daily Mail.

За словами творців, пристрій встановлюється в око за допомогою потужного мікроскопа.

Розміри пристрою

Після установки i-Stent виводить шкідливі речовини, які накопичуються в очному яблуці і чинять тиск на зоровий нерв, що може призвести до незворотної втрати зору.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Сотні пацієнтів вже скористалися імплантатом, на встановлення якого йде менше 30 хвилин. Багато хто з них після цього перестали використовувати краплі проти глаукоми.

Хірурги-офтальмологи сподіваються, що ця процедура зробить революцію в лікуванні глаукоми. За словами лікарів, від 60 до 70 % пацієнтів відчули помітне поліпшення

Пристрій i-Stent

У пацієнтів з глаукомою дренажні канали блокуються, рідина поступово накопичується і тисне на зоровий нерв. Це призводить спочатку до тунельного зору, а потім до повної сліпоти.

Хвороба може успадковуватись, але також може бути викликана травмами очей або запаленням. Старіння також є одним з основних факторів ризику.

Регулярні перевірки мають вирішальне значення для його виявлення, та пацієнтам зазвичай прописують краплі, щоб допомогти вивести надлишкову рідину, або, в більш важких випадках, проводять лазерну хірургію, щоб збільшити дренаж рідини.

Регулярне відсутність крапель або навіть їх затримка може підвищити ризик загострення глаукоми.

Тому дослідники запропонували нову методику лікування глаукоми. Зазвичай вона проводиться одночасно з операцією з видалення катаракти у пацієнтів. Після того, як лікарі знеболюють область, вони роблять невеликий розріз в одному куті ока.

За допомогою ультратонкої голки вони вводять мініатюрний i-Stent в Шлеммів канал — крихітний дренажний канал перед очним яблуком.

Імплантати, виготовлені з титану, який не відкидається организмом. Вони залишаються на місці постійно і настільки малі, що пацієнти не відчувають їх в очах.

Нормальне око та око з глаукомою

Нагадаємо, новий клей для очей позбавить мільйонів людей від дорогих хірургічних операцій, а саме головне — вбереже від сліпоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського очі.

Також "Знай.uа" писав, що вчені Бірмінгемського університету розробили нові краплі для очей, які розсмоктують шрами на сітківці.