Чи задумувались ви, як частота серцевих скорочень впливає на тривалість життя? Як виявилося, це також має значення та визначає, на скільки менше проживе людина.

Про це пише MedicalXpress.

Шведські вчені прийшли до висновку, що частота серцевих скорочень у стані спокою, рівна 75 ударів на хвилину, подвоює ризик передчасної смерті серед чоловіків.

Дослідженням займалися протягом понад 25 років. Дослідники слідкували за станом здоров'я 798 осіб (всі вони народилися в 1943 році). Учасники заповнили анкети, в яких вони описували свій спосіб життя, вказували рівні випробовуваного стресу та історію серцево-судинних захворювань в сім'ї. Добровольці також пройшли медичне обстеження. За їх результатами якого сформувалися чотири групи: люди з частотою серцевих скорочень менше 55 ударів в хвилину, 56-65 ударів в хвилину, 66-75 ударів у хвилину і більш 75 ударів на хвилину.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Учасники повторно проходили вимірювання частоти серцевих скорочень у 2003 і 2014 роках. За 21 рік моніторингу померли 119 осіб, у 237 розвинулися серцево-судинні захворювання, а у 113 — ішемічна хвороба серця. Ті люди, у яких в 1993 році частота перевищувала 55 ударів в хвилину, частіше були курцями, вели малоактивний спосіб життя і проявляли схильність до стресу. Однак ті, у кого цей показник дорівнював 75 ударів на хвилину, у два рази частіше помирали від серцево-судинних захворювань та інших причин.

Нагадаємо, вчені зв'язали фізичну силу людини з тривалістю життя. Що потрібно робити, аби прожити довше?

Як повідомляв портал Знай.ua, медики розповіли, як запросто кинути палити та подовжити своє життя.

Також Знай.ua писав про те, що лікар розповіли, як ваші згубні звички позначаться на здоров'ї та довголітті наступних поколінь. Після цього ви відмовитеся від паління назавжди.