Популярний в Україні дитячий лікар Євген Комаровський відомий також як телеведучий програми "Школа доктора Комаровського". Крім того, медик ще й активний користувач соцмереж, де також дає корисні поради батькам стосовно дітей. Наприклад, на своїй сторінці в Instagram лікар часто відповідає на питання користувачів, які стосуються дітей. У новому випуску своєї рубрики доктор Комаровський розповів про вживання ехінацеї для зміцнення імунітету.

Запитання. Доброго Дня, Євген Олегович! Моїй дитині 1 рік і 1 місяць, всією родиною намагаємося дотримуватися Ваших порад для зміцнення імунітету. Але зараз нас цікавить таке питання: чи можна давати дитині препарат ехінацеї (у формі крапель, дозволений для дітей з 6 місяців), особливо в період широкого поширення ГРВІ та грипу? Спасибі!

Відповідь. Якщо ви уважно ще раз прочитайте мої поради по зміцненню імунітету, то ви напевно зрозумієте, що зміцнити імунітет ніякими ліками не можна. Ще раз, великими літерами: ЛІКІВ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ НЕ ІСНУЄ. Всі «ліки для зміцнення імунітету» — це насамперед бізнес для виробників і реалізаторів цих засобів і психотерапія батьків. Імунітет зміцнюється здоровим способом життя, фізичними навантаженнями, правильним харчуванням і обмеженням кількості часу, який дитина проводить поруч з гаджетами — смартфоном, комп'ютером і телевізором. Відповідно, збільшенням часу активних ігор, ненасильницького годування, спільних подорожей та інших дій разом з батьками на свіжому повітрі.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Тепер конкретно відповідь на ваше запитання. Коль скоро препарат, про який ви питаєте, дозволений до застосування з 6 місяців, то, звичайно, дитині давати його можна. Але, як ви вже, напевно, зрозуміли, не треба, я цього рекомендувати не буду. Препарат ехінацеї, як і багато інші аналогічні, спеціально придуманий для того, щоб ледачі дорослі заспокоїли свою совість тим, що, мовляв, ми все зробили для зміцнення нашого імунітету дитини. Відправити тата в аптеку за ліками і давати потім його три рази в день по скільки крапель, звичайно, простіше, ніж багато гуляти, проводити загартовування і підтримувати оптимальні параметри температури та вологості повітря у приміщенні, де знаходиться дитина. Впевнений, що ви зробите правильні висновки", - написав доктор.

Нагадаємо, Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.