Часто батьки, за порадами лікарів та матусь на форумах в інтернеті купують дітям так зване ортопедичне взуття. Однак часто у таких черевиках малятам не зручно ходити.

Лікар Комаровський розвіяв головні міфи навколо дитячого взуття та розповів, яке краще обирати своїй дитині, щоб не зіпсувати їй ходу.

лікар Комаровський

Часто ми могли чути, що для всіх дошкільнят має бути за типом ортопедичної — жорсткою, з високим негнущимся задником і такий же підошвою.

"Погане згинання підошви — напевно, найголовніша біда сьогодні у взутті (і не тільки дитячої). Всупереч усталеним уявленням про необхідний дитині для формування стопи взуття (жорсткий високий задник, практично негнучка підошва, максимальна фіксація всіх суглобів), правильне дитяче взуття повинна бути зовсім іншим", - говорять спеціалісти.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

діти, ноги

Як пояснює лікар, нормальна фізіологія стоп вимагає (!) легкого згинання в плюснефалангових суглобах (там, де пальчики змикаються з підошвою). Це дуже важливо, адже забезпечується таким чином правильне формування кісток стопи.

Якщо згинання утруднено або неможливо, то, швидше за все, організм не буде з такою підошвою "боротися", а пристосується до нових умов. В результаті стопа не буде правильно згинатися і розвинеться обмежена рухливість пальців.

На що звертати увагу в першу чергу при виборі взуття для дітей

Підошва повинна легко згинатися руками і бути трохи щільніше ззаду і м'якою попереду.


При огляді пари взуття візьміться за носок і п'яту і зігніть підошву, зблизивши руки. При цьому найбільший вигин повинен спостерігатися в місці згинання пальців стоп (це третина або чверть довжини підошви від носка взуття).


Коли ви здійснюєте п. 2, нічого не повинно статися з середньої та задньої частини взуття, тобто вона не повинна деформуватися. (Це ще одна ознака правильного взуття — формостійкість.)

Якісне взуття після подібних маніпуляцій має стати у первісне положення.

Також не слід боятися того, що взуття надто гнучке. За словами лікарів, це не не перешкоджає роботі м'язів і свободі руху пальців. Навпаки, надто жорстке взуття обмежує руху суглобів стопи, порушує ходу, викликає швидке стомлення і додаткові енерговитрати організму, а це у свою чергу може сприяти розвитку плоскостопості.

Нагадаємо, лікар Комаровський допоміг батькам відучити дитину від шкідливої звички.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.